menu

Wpływ ekstraktu z Porphyra umbilicalis na aktywację białek szoku cieplego
20.03.2009

Porphyra umbilicalis należy do alg czerwonych z gromady krasnorostów. Jest powszechnie wykorzystywana w kuchni azjatyckiej w której stanowi składnik sushi. Badania potwierdziły, iż ekstrakt wodno-alkoholowy z Porphyra posiada dużą wartość także dla przemysłu kosmetycznego. Znalazł on zastosowanie w preparatach chroniących skórę przed szkodliwym wpływem środowiska.

W skład tego glonu wchodzą: białka 45% suchej masy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, lipidy 5%, witaminy grupy B,  witamina A i karotenoidy.

Badania potwierdziły, iż ekstrakt indukuje zwiększoną syntezę białek szoku cieplnego (HSP60, HSP70 oraz HSP27) w odpowiedzi na zmiany środowiskowe (promieniowanie UV, szok termiczny, niedotlenienie). Białka szoku cieplnego odpowiedzialne są m.in. za prawidłowe fałdowanie się innych białek komórkowych, ich oligomeryzację, translokację oraz degradację. Zwiększony poziom białek szoku cieplnego w komórkach stanowi dodatkową ochronę przed szkodliwymi czynnikami środowiskowymi, takim jak np. promieniowanie UV.

Wykazano, iż pod wpływem ekstraktu z Porphyra umbilicalis po 30 minutach następuje wzrost zawartości HSP27 i HSP60 w komórkach, zaś poziom HSP70 nie ulega zmianie. Natomiast po upływie 4.5 h od zastosowania szoku termicznego, w komórkach preinkubowanych z ekstraktem, zaobserwowano zwiększony poziom wszystkich wymienionych białek HSP (HSP27, HSP60 i HSP70) w porównaniu z kontrolą. Potwierdza to pozytywny wpływ ekstraktu na funkcjonowanie mechanizmów ochronnych komórek.

Dzięki zapewnieniu integralności i prawidłowego funkcjonowania komórek skóry, wyciąg z Porphyra umbilicalis w znacznym stopniu przyczynia się do redukcji objawów starzenia.

 

Oprac.: Ewa Fijałkowska

Źródło: www.freepatentsonline.com “Product containing an extract of red algae of the genus Porphyra and methods for protecting cells”
 

 
wiecj
Edukacja dla nowoczesnej kosmetologii - szkolenia WSZKiPZ
Wyższa Szkoła Zawodowa Kosmetyki i Pielęgnacji Zdrowia
KOSMETOLOGIA: Podrażnienia skóry
Małgorzata Gawryszewska
wiecj
Innovia 2008 - Wszelkie Prawa Zastrzeżone
projekt i wykonanie: ibif.pl