menu

Wpływ ekstraktu z owoców kaktusa na kondycję skóry
29.04.2009

Uzyskano nową kombinację składników zawierającą ekstrakt z owoców kaktusa Cereus grandiflorus. Wyciąg z Cereus grandiflorus posiada silne właściwości antyoksydacyjne. Analiza laboratoryjna wykazała, iż 1g owocu kaktusa wykazuje 7-krotnie większą aktywność antyoksydacyjną niż 10 mg witaminy C.

Badania potwierdziły, iż ekstrakt z owocu Cereus grandiflorus efektywnie nawilża skórę. Testy laboratoryjne wykazują wyraźny i długotrwały efekt nawilżający. W dalszej części testu po zastosowaniu preparatu zaobserwowano znaczny wrost uwodnienia powierzchni skóry. Potwierdzono, iż zdolność wiązania i zatrzymywania wody uległy poprawieniu po zastosowaniu ekstraktu z owoców kaktusa.

Ponadto wykazano, iż ekstrakt z owoców Cereus grandiflorus stymuluje proliferację ludzkich fibroblastów, przyśpieszjąc w ten sposób proces gojenia ran. W doświadczeniu zastosowano znakowanie tymidyny izotopem co umożliwiło określenie stopnia proliferacji fibroblastów. W miarę wzrostu komórek następuje ich replikacja. Jeśli tymidyna wyznakowana izotopem jest obecna w pożywce, komórki pochłaniają ją i włączają do swojego DNA. W konsekwencji tempo podziału komórek można okreslić ilościowo poprzez względną ilość znakowanej tymidyny w komórkach. Stopień, w jakim ekstrakt z owoców kaktusa stymuluje gojenie zostanie określony w dalszych analizach. Wzrost proliferacji fibroblastów może pomóc w leczeniu ran skóry spowodowanych przez otarcia i trądzik.

 

Oprac.: Ewa Fijałkowska

Źródło: www.freepatentsonline.com
 

 
wiecj
Edukacja dla nowoczesnej kosmetologii - szkolenia WSZKiPZ
Wyższa Szkoła Zawodowa Kosmetyki i Pielęgnacji Zdrowia
KOSMETOLOGIA: Podrażnienia skóry
Małgorzata Gawryszewska
wiecj
Innovia 2008 - Wszelkie Prawa Zastrzeżone
projekt i wykonanie: ibif.pl