menu

Wpływ ekstraktu lipidowego ze Skeletonoma costatum na kondycję skóry
17.03.2009

Skeletonema costatum jest glonem wchodzącym w skład fitoplanktonu wód przybrzeżnych. Badania potwierdziły, iż ekstrakt lipidowy pozyskany z tej algi stanowi dużą wartość dla przemysłu kosmetycznego. Udowodniono, iż redukuje on objawy starzenia skóry poprzez opóźnienie pojawiania się zmarszczek i redukcję ich głębokości. Ponadto zastosowanie ekstraktu lipidowego z tej algi przyczynia się do zahamowania powstawania celulitu, dając widoczne efekty w kuracji antycelulitowej.

Ekstrakt lipidowy ze Skeletonoma costatum jest wykorzystywany głównie w kosmetykach, które mają na celu zahamowanie aktywności fosfodiesterazy. Fosfodiesteraza (PDE) to enzym przekształcający cAMP (wtórny przekaźnik zaangażowany w kontrolę metabolizmu komórkowego) do AMP (nieaktywna forma wtórnego przekaźnika).

Inhibicja PDE umożliwia utrzymanie wysokiego wewnątrzkomórkowego poziomu cAMP, który wpływa na aktywację kinaz białkowych A, stymulując w ten sposób degradację lipidów. Ponadto stwierdzono, iż zawartość PDE wzrasta z wiekiem. Stąd inhibicja PDE może przyczyniać się do opóźnienia manifestacji efektów starzenia się skóry.

Test pomiaru aktywności fosfodiesterazy opiera się na hydrolizie cAMP do AMP, a ilość powstałego AMP mierzona jest przy użyciu o chromatografii HPLC.

Zastosowana metoda pozyskania ekstraktu lipidowego Skeletonema costatum:

1.Proces ekstrakcji przeprowadzono w warunkach wysycenia azotem, w celu uniknięcia degradacji aktywnych molekuł.
2. Do ekstrakcji użyto 250 kg biomasy Skeletonema costatum.
3.Następnie, materiał zamrożono w temp. −20° C i zanurzono w izopropanolu w (przepływ ponowny) o temp. 80-83° C. Nagłe zmiany temperatury pozwoliły na usunięcie krzemionki, występującej naturalnie w komórkach Skeletonemy.
4. Ilość wykorzystanego izopropanolu (rozpuszczalnika) to 10 litrów na 1 litr wody obecnej
w biomasie.
5. Procesy usuwania zapachu i koloru przeprowadzono w 2 partiach, w 80-litrowym reaktorze Schott  (30 min w temp. pokojowej). W tym celu użyto 0.94 kg zeolitu i 1.6 kg aktywnego węgla (stosunek węgla do zeolitu - 1.7).
6. Zeolit i węgiel usunięto poprzez filtrację.

 

Oprac.: Ewa Fijałkowska
Źródło: www.freepatentsonline.com

 
wiecj
KOSMETOLOGIA: Podrażnienia skóry
Małgorzata Gawryszewska
wiecj
Innovia 2008 - Wszelkie Prawa Zastrzeżone
projekt i wykonanie: ibif.pl