menu

Eurol BT : Ekstrakt z liści drzewa oliwnego o działaniu antyoksydacyjnym
16.12.2008

Eurol BT to aktywny składnik mający zastosowanie w preparatach kosmetycznych. Jest 100%-owo naturalnym ekstraktem wodnym, wyodrębnionym z liści drzewa oliwnego za pomocą innowacyjnych procesów chemicznych. Eurol BT posiada bardzo ciekawe właściwości, które głównie opierają się na działaniu antyoksydacyjnym.

Drzewa oliwne należą nie tylko do najstarszych na świecie, ale także są niezwykle wytrzymałe i odporne na różne choroby oraz szkodniki. Były kultywowane przez tysiące lat, gdyż przyczyniały się do zdrowej diety w regionie Morza Śródziemnego. Osiągają wiek nawet do 3000 lat. Liście oliwne, które spadają z drzew zachowują zielony kolor przez długi czas, dzięki wyjątkowej odporności na działanie czynników atmosferycznych (tlenu, ozonu, promieniowania UV).

Eurol BT (INCI: Olive Leaf Extract, Aqua) jest ekstraktem zawierającym naturalne polifenole i bioflawonoidy, związki które działają względem siebie synergistycznie i komplementarnie.

Główną substancją w Eurol’u BT jest oleuropeina- gorzkawy monoterpen z grupy irydoidów. Oleuropeina składa się z glukozydowej formy estru utworzonego przez kwas eleonowy i dihydroksyfenyloetanol, którego dwie grupy –OH rozmieszczone są w pozycjach 3 i 4 ze strony etoksylowej łańcucha. Położenie dwóch grup hydroksylowych jest determinowane  przez określone stany rezonansowe, na które wpływ ma tworzenie się wewnątrzcząsteczkowego wiązania wodorowego.

Rys. Budowa cząsteczkowa oleuropeiny

W strukturze cząsteczki oleuropeiny widoczne są dwie części spełniające odmienne zadania: część difenolowa (A) odpowiada za działanie antagonistyczne względem wolnych rodników, podczas gdy część glukozydowa (B) jest odpowiedzialna za rozpuszczalność substancji w wodzie. Oleuropeina może być określona jako „paradoks chemiczny w przyrodzie” z uwagi na to, że w rzeczywistości wiązanie glukozydowe jest bardzo słabe, zwykle rozpada się w procesie ekstrakcji, natomiast w tym przypadku jest zdolne do utrzymania dokładnie takiej samej struktury, jaką znajdujemy w naturze.

W pracy włoskich naukowców zostały przedstawione korzyści jakie wynikają ze stosowania  Eurol’u BT jako aktywnego składnika kosmetyków. Inne zalety wynikają z jego bezpieczeństwa (LD50 jest niewykrywalna) i łatwego użycia w recepturach (jest dobrze rozpuszczalny w wodzie). Eurol BT posiada wiele ciekawych właściwości, z których wnikliwej analizie poddano efekt antyoksydacyjny i przeciwzapalny surowca. Weryfikacji działania dokonano dla kwasu linolenowego (C18:3), arachidonowego (C20:4), ikozapentaenowego (C20:5), i dokozaheksaenowego (C22:6).

Eurol BT to całkowicie bezpieczny surowiec, który może być użyty w emulsjach, żelach, lotionach i w preparatach do pielęgnacji włosów. Daje efekt wysokiego nawilżenia, zmniejsza uszkodzenia skóry i włosów spowodowane zanieczyszczeniem środowiska, wpływa na regenerację. Wysoko skoncentrowany aktywny składnik jest efektywny już w niskich stężeniach.

 

Oprac.: Monika Burczy

Źródło: A.Thibodeau, S.Abbattista, B&T Company „The Antioxidant Activity of Olive Leaf Extract and its Anti-Inflammatory Effect” Cosmetic Science Technology 2008

Zdjęcie: blog.apogee.gr

 

 
wiecj
KOSMETOLOGIA: Podrażnienia skóry
Małgorzata Gawryszewska
wiecj
Innovia 2008 - Wszelkie Prawa Zastrzeżone
projekt i wykonanie: ibif.pl