menu
01.07.2010 Nowość od Cosmetic Partner: OLEJ AWARA – nowy naturalny olej przeciwstarzeniowy

Olej Awara jest ultra rafinowany w procesie destylacji molekularnej. Zachowuje on wszystkie bioaktywne związki, takie jak: wielonienasycone kwasy tłuszczowe, antyoksydanty i witaminy. Posiada wysoką stabilność chemiczną i jest pozbawiony zanieczyszczeń: czynników utleniających, wolnych kwasów tłuszczowych.

11.04.2010 DNA kangurów może zapobiegać powstaniu raka skóry

DNA kangurów mogą stanowić klucz do powstrzymania raka skóry. Australijscy naukowcy odkryli, w jaki sposób torbacze naprawiają DNA, uszkodzone pod wpływem promieni słonecznych.

16.03.2010 International Journal of Dermatology: Wyciąg z owocu granatu chroni skórę prze szkodliwym wpływem promieniowania UVB

Owoc Punica granatum, czyli granatowca właściwego, zwany popularnie granatem jest spożywany w postaci świeżej i w napojach. Został również odkryty przez medycynę ludową i to niezależnie w różnych częściach świata. Naukowcy z Korei Południowej podjęli się przebadania wyciągu z P.granatum pod kątem zdolności do zapobiegania uszkodzeniom skóry wywoływanym promieniowaniem UVB.

03.06.2009 Wykorzystanie kofeiny, karnityny, spiruliny i izoflawonów w walce z celluitem

Cellulit jest typowym problemem kobiet, najczęściej dotykającym uda i pośladki. Spowodowany jest nierównomiernym rozmieszczeniem i zwiększeniem objętości komórek tłuszczowych, które tworzą na skórze wypukłe grudki. Towarzyszą mu również obrzękowo-włókniste zmiany tkanki podskórnej.

26.05.2009 Aktywacja białek Sirt hamuje procesy starzenia się skóry

W świetle najnowszych odkryć, sirtuiny pełnią rolę czynników regulujących tempo starzenia. Białko SIRT1 jest najlepiej poznaną ludzką sirtuiną. Dlatego, określenie “białka SIRT w skórze” dotyczy najczęściej białka SIRT1. Wyniki badań potwierdzają, iż indukcja ekspresji białek SIRT1 pomaga skuteczniej walczyć ze stresem oksydacyjnym, spowodowanym przez czynniki zewnętrzne.

22.05.2009 Luvigel STAR i Luvigel Advanced- dwa nowe modyfikatory reologii firmy BASF

Firma Basf wprowadziła na rynek dwa nowe modyfikatory reologii, które znajdują zastosowanie w produktach przeznaczonych do pielęgnacji skóry i włosów. Luvigel STAR oraz Luvigel Advanced zostały już zaprezentowane na targach In-cosmetics w Monachium.

11.05.2009 Enzymy naprawcze DNA jako inhibitory MMP1

Kondycja skóry uzależniona jest od stanu tkanki łącznej i kolagenu, będącego jej zasadniczym elementem strukturalnym. Macierz pozakomórkowa jest rusztowaniem utrzymującym strukturę tkanki łącznej. Zbudowana jest ona z białek kolagenowych i z glikoprotein.

08.05.2009 Aktywność antyoksydacyjna olejku i metanolowego ekstraktu z Thymus caramanicus oraz jego głównego składnika – karwakrolu

Rośliny z rodzaju Thymus są powszechnie wykorzystywane jako przyprawy, a także jako rośliny lecznicze. Wyciągi z tymianków wchodzą w skład środków wykrztuśnych. Olejek tymiankowy posiada, potwierdzone wieloma badaniami, właściwości bakterio- i grzybobójcze. Olejki oraz ekstrakty z wielu roślin z rodzaju Thymus wykorzystywane są w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym i perfumeryjnym oraz jako przyprawy i konserwanty w różnorodnych produktach żywnościowych.

29.04.2009 Wpływ ekstraktu z owoców kaktusa na kondycję skóry

Uzyskano nową kombinację składników zawierającą ekstrakt z owoców kaktusa Cereus grandiflorus. Wyciąg z Cereus grandiflorus posiada silne właściwości antyoksydacyjne. Analiza laboratoryjna wykazała, iż 1g owocu kaktusa wykazuje 7-krotnie większą aktywność antyoksydacyjną niż 10 mg witaminy C.

28.04.2009 Wpływ ekstraktu z liści jeżyny na aktywość metaloproteinazy MMP-1

W skórze dojrzałej zawartość kolagenu i elastyny jest obniżona co spowodowane jest brakiem równowagi pomiędzy aktywacją i hamowaniem proteolizy. Istotną rolę w tym procesie odgrywają metaloproteinazy - czyli grupa enzymów zdolnych do degradacji białek macierzy międzykomórkowej. Zawartość MMP w skórze dojrzałej jest istotnie wyższa niż w skórze młodej.
 

20.04.2009 Wyciąg z cebulek śnieżycy leśnej skuteczny przeciwko zmarszczkom

Ekstrakt z cebulek śnieżycy leśnej (Leucojum aestivum) hamuje skurcz komórek mięśniowych i w ten sposób zapobiega powstawaniu zmarszczek oraz redukuje te już istniejące. Efekt ten można zaobserwować po 28 dniach stosowania.

17.04.2009 Nowe surowce firmy Cognis i Laboratoires Serobiologiques na targach In-Cosmetics 2009

Na tegorocznych targach In Cosmetics, odbywających się 21 – 23 kwietnia w Monachium, firma Cognis Care Chemicals zaprezentuje szereg różnych produktów do pielęgnacji, zgodnych z najnowszymi trendami.

08.04.2009 Olej z nasion pitaji źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych

Pitaja (znana także pod nazwą dragon fruit – smoczy owoc) jest owocem wielu gatunków kaktusów, zwłaszcza z rodzaju Hylocereus. Pochodzi z Ameryki Środkowej, ale obecnie jest uprawiana w takich krajach jak Wietnam, Filipiny, Malezja czy Tajwan.

02.04.2009 Targi In-cosmetics 2009 - zaplanuj swoją wizytę

Za niespełna 3 tygodnie w Monachium rozpoczną się największe targi surowców kosmetycznych – In-cosmetics 2009. Do tego czasu będziemy starali się na bieżąco informować o szczegółach wydarzeń, jakie będą miały miejsce w trakcie imprezy, tak aby Państwa wizyta przebiegała w sposób przemyślany i uporządkowany oraz poskutkowała nawiązaniem licznych kontaktów biznesowych pomiędzy firmami z sektora kosmetycznego nie tylko w Europie.

01.04.2009 Ekstrakt z mikroalgi stymuluje aktywność proteasomów w komórkach skóry

Badania potwierdziły, iż ekstrakt z mikroalgi Phaeodactylum tricomutum stymuluje aktywność proteasomów w komórkach skóry, zwłaszcza keratynocytów, fibroblastów  i melanocytów. Proteasomy rozkładają nieprawidłowo zbudowane białka, chroniąc komórkę przed ich gromadzeniem i zaburzeniami wynikającymi z ich obecności. 

20.03.2009 Wpływ ekstraktu z Porphyra umbilicalis na aktywację białek szoku cieplego

Porphyra umbilicalis należy do alg czerwonych z gromady krasnorostów. Jest powszechnie wykorzystywana w kuchni azjatyckiej w której stanowi składnik sushi. Badania potwierdziły, iż ekstrakt wodno-alkoholowy z Porphyra posiada dużą wartość także dla przemysłu kosmetycznego. Znalazł on zastosowanie w preparatach chroniących skórę przed szkodliwym wpływem środowiska.

18.03.2009 Wyciąg z kurkumy i alpinii galgant chroni przed skutkami promieniowania UVA

Promieniowanie UVA jest uważane za jeden z czynników stymulujących wytwarzanie melaniny (melanogenezę). Dochodzi do tego poprzez mechanizm indukcji stresu oksydacyjnego i osłabiania wewnątrzkomórkowej obrony antyoksydacyjnej. Nadprodukcja melaniny może wiązać się z wystąpieniem czerniaka złośliwego lub hyperpigmentacji skóry, dlatego naukowcy poszukują substancji, które hamowałyby stres oksydacyjny  i związaną z nim melanogenezę.

17.03.2009 Wpływ ekstraktu lipidowego ze Skeletonoma costatum na kondycję skóry

Skeletonema costatum jest glonem wchodzącym w skład fitoplanktonu wód przybrzeżnych. Badania potwierdziły, iż ekstrakt lipidowy pozyskany z tej algi stanowi dużą wartość dla przemysłu kosmetycznego. Udowodniono, iż redukuje on objawy starzenia skóry poprzez opóźnienie pojawiania się zmarszczek i redukcję ich głębokości. Ponadto zastosowanie ekstraktu lipidowego z tej algi przyczynia się do zahamowania powstawania celulitu, dając widoczne efekty w kuracji antycelulitowej.

25.02.2009 Olejek eteryczny z szałwi somalijskiej - potencjalne zastosowanie w kosmetologii

Naturalne substancje zapachowe są powszechnie stosowane w wielu kosmetykach. Szczególnie cenione są olejki z rodziny jasnotowatych i rodzaju szałwia, w obrębie którego występuje około 900 gatunków, cenionych za swoje właściwości i wykorzystywanych jako zioła, przyprawy oraz dodatki zapachowe.

23.02.2009 Wpływ astaksantyny z Haematococcus pluvialis na kondycję skóry

Haematococcus pluvialis jest glonem mikroskopijnej wielkości należącym do zielonych alg. To najbogatsze jak dotąd poznane źródło naturalnej astaksantyny. Jest ona również syntetyzowana przez zwierzęta wodne tj. krewetki, homary, łososie. Jednak żadne z nich nie jest w stanie wyprodukować takiej ilości karotenoidu jak wyżej wymieniony Haematococcus.

19.02.2009 Metody pozyskiwania i przetwarzania alg morskich

Algi stanowią niezwykle cenne źródło składników wykorzystywanych w przemyśle kosmetycznym. Najbardziej wartościowe są te, poławiane z najczystszych wód, u wybrzeży Japonii, Hawajów i Bretanii. Wody tych rejonów wykazują stosunkowo niewielkie zanieczyszczenie, co jest kluczowe z punktu widzenia jakości preparatu.

09.02.2009 Evonik na targach PCHI (Personal Care and Homecare Ingredients), Chiny

Na najbliższych targach Personal Care and Homecare Ingredients, które odbędą się w Chinach w dn. 24-26.02, firma Evonik- producent substancji chemicznych znajdujących zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu, zaprezentuje swoje nowe surowce kosmetyczne: wzbogacony kolagenem peptyd- Tego Pep 4-17 oraz emulgatory- ABIL Care XL 80, Tego Wipe Lux i Tego Wipe Flex.

19.01.2009 Peelmoist- nowy produkt łączący działanie peelingujące z nawilżaniem

Eksfoliacja pomaga utrzymać czystą i zdrową skórę oraz gwarantuje dobrą ochronę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Nawilżanie to proces wspomagający naturalne mechanizmy wiążące wodę w skórze. Naukowcy z firmy Lipotec wykorzystali te dwa czynniki przy opracowaniu nowego surowca- Peelmoist’u.

14.01.2009 Węglowodany naturalne- alternatywa dla sacharozy i cukrów syntetycznych

Wykorzystanie naturalnych substancji słodzących w zastępstwie konwencjonalnych cukrów, takich jak sacharoza oraz syntetycznych, takich jak sacharynian sodu i wapnia czy suklaroza, staje się coraz bardziej popularne gdyż wzrasta zainteresowanie kosmetykami ekologicznymi.

09.01.2009 PHYTOSONIC: zwalczanie przerostu tkanki tłuszczowej

Firma Sederma opracowała PHYTOSONIC, preparat zaprojektowany do zwalczania przerostu tkanki tłuszczowej poprzez działanie na preadipocyty i dojrzałe komórki tłuszczowe. Preparat posiada zdolność do selektywnego odłączania przerośniętych komórek tłuszczowych bez ich jednoczesnego niszczenia.

12.01.2009 Gatuline Skin- Repair Bio nowy surowiec firmy Gattefosse

Gatuline® Skin- Repair Bio to nowy, naturalny składnik, wprowadzony na rynek przez francuską firmę Gattefossé. Zaprojektowany, by wspomagać prawidłowe różnicowanie się keratynocytów, Gatuline® Skin Repair Bio stymuluje regenerację naskórka przyspieszając odbudowę uszkodzonej skóry.

16.12.2008 Eurol BT : Ekstrakt z liści drzewa oliwnego o działaniu antyoksydacyjnym

Eurol BT to aktywny składnik mający zastosowanie w preparatach kosmetycznych. Jest 100%-owo naturalnym ekstraktem wodnym, wyodrębnionym z liści drzewa oliwnego za pomocą innowacyjnych procesów chemicznych. Eurol BT posiada bardzo ciekawe właściwości, które głównie opierają się na działaniu antyoksydacyjnym.

30.11.2008 Sulforafan (SulforaWhite)- surowiec o działaniu rozjaśniającym

Przebarwienia skóry są problemem nie tylko kosmetycznym, ale także terapeutycznym. Ze względu na ich rozmiar i umiejscowienie dąży się do usuwania tego typu zmian. Stąd też tak ogromne zapotrzebowanie na produkty umożliwiające wybielanie (rozjaśnianie) miejsc przebarwionych. Poniższy artykuł opisuje działanie SULFORAFANU, związku należącego do grupy izotiocyjanianów.

27.10.2008 Nowość Laboratoires Serobiologiques: SKINASENSYL

SKINASENSYL to rozwiązanie Laboratoires Serobiologiques na problem neurowrażliwej skóry. Skóra tego typu jest zdrowa, charakteryzuje się normalnym funkcjonowaniem bariery naskórkowej, brakiem reakcji zapalnych, ale zbyt szybko i zbyt intensywnie reaguje na niektóre czynniki stymulujące (zmiany temperaturowe, promieniowanie słoneczne, niektóre kosmetyki i leki).

 
wiecj
KOSMETOLOGIA: Podrażnienia skóry
Małgorzata Gawryszewska
wiecj
Innovia 2008 - Wszelkie Prawa Zastrzeżone
projekt i wykonanie: ibif.pl