menu

UNILEVER: Kompozycja do rozjaśniania skóry i zastosowanie skoniugowanego kwasu linolowego i/lub jego pochodnych

04.01.2009

Przedmiotem wynalazku są kompozycje mające na celu rozjaśnienie skóry oraz zastosowanie skoniugowanego kwasu linolowego i/lub jego pochodnych w takich kompozycjach. Niezbędnym składnikiem aktywnym kompozycji  jest izomer trans 10, cis 12 wolnego kwasu linolowego.


Uprawniony z patentu:

UNILEVER NV,Rotterdam,NL

Twórca(y) wynalazku:

Simon Alaluf,Bedford,GB
Martin Richard Green,Bedford,GB
Koichi Iwata,Ridgefield Park,US
Gerald Patrick McNeill,Channahon,US
Jonathan Richard Powell,Bedford,GB
Anthony Vincent Rawlings,Wirral,GB

Pełnomocnik:

Jolanta Hawrylak, PATPOL Sp. z o.o.

Numer zgłoszenia:

349390

Data zgłoszenia:

23.11.1999

Data ogłoszenia:

31.07.2008

Klasa:

A61K 8/36, A61K 8/365, A61K 8/37, A61K 8/42, A61Q 19/02, A61Q 17/04

Stwierdzono, że polepszone zmniejszenie wytwarzania melaniny można uzyskać przez stosowanie na skórę kosmetycznych kompozycji zawierających specyficzny izomer koniugowanego kwasu linolowego lub jego pochodną.

Przedmiotem wynalazku jest kompozycja do rozjaśniania skóry do zewnętrznego stosowania zawierająca substancję aktywną i dermatologicznie dopuszczalny nośnik zawierająca koniugowany kwas linolowy i/lub jego pochodne wybrane z grupy składającej się z estrów, amidów, soli, pochodnych alfa-hydroksy i beta-hydroksy, przy czym co najmniej 50% wagowych skoniugowanego kwasu linolowego i/lub jego pochodnych występuje jako izomer trans 10, cis 12.

Kompozycja zawiera 0,01% do 10% wagowych kompozycji skoniugowanego kwasu linolowego i/lub jego pochodnych.

Niniejszy wynalazek pozwala na zapobieganie odwróceniu działania rozjaśniającego skórę wyżej opisanego skoniugowanego kwasu linolowego i/lub jego pochodnych przez wprowadzenie do kompozycji według wynalazku absorbującego ultrafiolet środka zapobiegającego szkodliwemu działaniu promieniowania słonecznego. Określenie „środek zapobiegający szkodliwemu działaniu promieniowania słonecznego" („sunscreen") oznacza dowolny materiał, organiczny, lub nieorganiczny chroniący skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym w zakresie 290 do 400 nm.

Niezbędnym składnikiem aktywnym kompozycji według wynalazku jest izomer trans 10, cis 12. Jest to szczególny izomer wolnego kwasu o niżej przedstawionej budowie:

Wynalazek obejmuje również pochodne wolnego kwasu zawierające ugrupowania koniugowanego kwasu linolowego, obejmujące pochodne powstałe z podstawienia grupy karboksylowej w kwasie, takie jak estry (na przykład estry retinylu, estry triglicerydowe, estry monoglicerydowe, estry diglicerydowe, fosfoestry), amidy (na przykład pochodne ceramidu), sole (na przykład sole metali alkalicznych i metali ziem alkalicznych, sole amonowe) i/lub pochodne powstałe przez podstawienie łańcucha węglowego C18, takie jak pochodne alfa-hydroksy i/lub pochodne beta-hydroksy.

Kompozycja według wynalazku zawiera również dermatologicznie/kosmetycznie dopuszczalny nośnik działający jako rozcieńczalnik, dyspergator lub nośnik składnika aktywnego, CLA wzbogaconego w izomer t10, c12. Nośnik może obejmować materiały pospolicie występujące w produktach do pielęgnacji skóry takie jak woda, ciekłe lub stałe środki zmiękczające skórę, oleje silikonowe, emulgatory, rozpuszczalniki, środki utrzymujące wilgoć, zagęszczacze, proszki, propelenty i podobne.

Obok składnika aktywnego, CLA zawierającego izomer t10, c12, mogą być dodawane również inne specyficzne, korzystne dla skóry środki aktywne, takie jak środki przeciwdziałające szkodliwemu działaniu promieniowania słonecznego. Gdy środkiem chroniącym przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego jest materiał organiczny to zazwyczaj zawiera co najmniej jeden chromoforowy środek absorbujący w zakresie ultrafioletu, około od 290 do 400 nm (np. Benzophenon-3) Również mogą być włączane nieorganiczne substancje takie jak mikrodrobny dwutlenek tytanu, tlenek cynku, polietylen, poliamidy (na przykład nylon) i różne inne polimery. Ilość środka przeciwdziałającego szkodliwemu działaniu promieniowania słonecznego (organicznego lub nieorganicznego) generalnie wynosi od 0,1 do 30%, korzystnie od 2 do 20%, optymalnie od 4 do 10% wagowych.

Nośnik może również zawierać dalsze adjunkty, takie jak perfumy, przeciwutleniacze, środki zmętniające, konserwanty, barwniki i bufory.

 

Autor opracowania: Sylwia Tracichleb
Źródło: Urząd Patentowy RP

 


 
wiecj
Edukacja dla nowoczesnej kosmetologii - szkolenia WSZKiPZ
Wyższa Szkoła Zawodowa Kosmetyki i Pielęgnacji Zdrowia
KOSMETOLOGIA: Podrażnienia skóry
Małgorzata Gawryszewska
wiecj
Innovia 2008 - Wszelkie Prawa Zastrzeżone
projekt i wykonanie: ibif.pl