Wynalazek dotyczy produktu kosmetycznego zawierającego szelak i sposobu jego wytwarzania w postaci emulsji lub żelu zawierającego szelak.
|
Uprawniony z patentu: |
LANCASTER |
|
Twórca(y) wynalazku: |
Karin Golz-Berner,Monaco,MC Leonhard Zastrow,Monaco,MC |
|
Pełnomocnik: |
Stypułkowski Heliodor, HELPAT |
|
Numer zgłoszenia: |
337814 |
|
Data zgłoszenia: |
21.07.1998 |
|
Data ogłoszenia: |
29.09.2006 |
|
Klasa: |
A61K 8/98 A61Q 17/04 A61Q 19/00 A61Q 1/00 |
Szelak, nadal jest używany do określonych zastosowań takich jak lakiery do włosów lub szampony, ponieważ jest dostępny jako bardzo czysty produkt naturalny o dobrej jakości.
Szelak dobrze rozpuszcza się w alkoholach, w organicznych kwasach i w zasadach, gorzej rozpuszcza się w estrach i ketonach i jest nierozpuszczalny w węglowodorach i w wodzie. Alkoholowe roztwory szelaku z trudem tworzą emulsje typu O/W i W/O, które są zwykle nietrwałe. Ponadto w niektórych krajach, a w szczególności w USA, jest zabronione stosowanie alkoholu etylowego do produkcji kosmetyków. W stanie techniki nie jest znane stosowanie wodnych roztworów lub wodnej emulsji szelaku do produkcji kosmetyków, a mając na uwadze nierozpuszczalność szelaku w wodzie, wytworzenie wodnych emulsji lub roztworu szelaku, ich trwałość i stabilność oraz właściwości wyprodukowanego tym sposobem kosmetyku są nieoczywiste i trudne do przewidzenia.
Zadaniem wynalazku jest poprawienie odczuwania przez skórę (feeling) tradycyjnych emulsji i żeli takich jak odczuwanie oleistości i klejenia się, przy jednoczesnej poprawie odporności na wodę i osiągnięcie stabilnych emulsji i żelów.
Nieoczekiwanie stwierdzono, że dodatek wodnej dyspersji szelaku w emulsjach O/W lub W/O albo w żelach w określonych warunkach prowadzi do otrzymania kosmetycznego produktu (emulsji lub żelu), który ma budowę innego rodzaju, a tym samym inne właściwości.
Autor opracowania: Sylwia Tracichleb
Źródło: Urząd Patentowy RP




