menu

COTY: Preparat kosmetyczny z efektem objętościowym i sposób jego wytwarzania

07.01.2009

Przedmiotem wynalazku jest preparat kosmetyczny, który jest stosowany do makijażu w postaci szminek, kremu podkładowego, tuszu do rzęs i innych kosmetyków makijażowych. W zgłoszeniu patentowym przedstawiono także sposób wytwarzania omawianego preparatu.


Uprawniony z patentu:

COTY B.V.,Haarlem,NL

Twórca(y) wynalazku:

Celia Mohr,Somerset,US
Ralph Macchio,Sparta,US
Salvatore Barone,Staten Island,US
Alberto Guerrero,Orangeburg,US

Pełnomocnik:

Łazewska Sławomira,
Łazewska i Łazewski, Spółka Jawna

Numer zgłoszenia:

344837

Data zgłoszenia:

31.03.1999

Data ogłoszenia:

31.07.2008

Klasa:

A61K 8/81, A61K 8/89, A61K 8/92, A61Q 1/00, A61Q 1/06, A61Q 1/10

 

 

Preparat kosmetyczny według wynalazku z efektem objętościowym, charakteryzuje się tym, że zawiera:

- od 0,01 do 90% wagowych homopolimerycznego poli(akrylanu sodowego), soli sodowej kwasu poliakrylowego lub ich mieszaniny, które w kontakcie z wilgocią lub wodą powiększają swoją pierwotną objętość do 5 razy,

- 0,1 do 95% wagowych środka zmiękczającego, obejmującego kosmetycznie dopuszczalne oleje, estry, płyny silikonowe i ich mieszaniny,

- 0,1 do 50% wagowych wosku, obejmującego wosk Carnauba, wosk Candelilla, ozokeryt, cerezynę, parafinę, woski syntetyczne i ich mieszaniny,

- 0,5 do 90% wagowych oleju, obejmującego olej rycynowy, olej lanolinowy, olej syntetyczny, olej silikonowy i ich mieszaniny,

- dalsze substancje czynne i środki pomocnicze, obejmujące antyutleniacze, tłuszcze, estry kwasów tłuszczowych, lanolinę, pochodne lanoliny, barwniki, pigmenty, środki zapachowe, środki ochronne, mikę, talk, dwutlenek krzemu, żywice syntetyczne, polimery, które stanowią pozostały udział do 100% wagowych.

Dane procentowe odnoszą się do całości preparatu w którym zawartość wody wynosi mniej niż 0,01% wagowego.

Jako kosmetycznie dopuszczalne oleje, estry i płyny silikonowe preparat zawiera: izoeikozan, dimetikon, mirystynian mirystyrylu i ester behenylowy kwasu erukowego.

Sposób wytwarzania preparatu kosmetycznego z efektem objętościowym
polegający na topieniu, rozpuszczaniu i homogenizowaniu surowców, charakteryzuje się tym, że w temperaturze od 20 do 50°C wytwarza się homogeniczną mieszaninę homopolimerycznego poli(akrylanu sodowego), oleju rycynowego i stałego środka antyutleniającego przez zmieszanie poszczególnych składników, które w temperaturze 30 do 50°C, bez udziału wody, miesza się z innymi składnikami.

Preparat może zawierać dalsze substancje czynne i środki pomocnicze, do których mogą należeć również alkohole, poliole, kwas stearynowy, stearynian magnezu, arylooktonian cetylu, skrobia kukurydziana i organiczne środki chroniące przed światłem.

Pigmenty, mieszaniny pigmentów lub pudry o działaniu pigmentowym, do których należy zaliczyć także pigmenty o perłowo-połyskującym efekcie, mogą na przykład obejmować tlenki żelaza, tlenek tytanu (TiO2), mikę, kaolin, talk, mikę-tlenek tytanu, mikę-tlenek tytanu-tlenek żelaza, tlenochlorek bizmutu, kulki nylonowe, kulki ceramiczne, ekspandowane i nieekspandowane proszki syntetycznych polimerów, proszkowe naturalne związki organiczne takie jak zmielone stałe algi, zasklepiona i niezasklepiona skrobia zbożowa jak również mika-tlenek tytanu-barwnik organiczny, ZrO2, MnO, Al2O3 i tym podobne, które mogą być stosowane również w mieszaninie.

Obok powiększania objętości preparatów według wynalazku szczególną ich zaletą jest długotrwałe przyleganie, efekt wygładzający, brak „wykwitów” poszczególnych składników i doskonała akceptacja przez skórę.

Przykład 1
Szminka do warg

Faza Składnik Ilość % wagowy
A Wosk Carnauba 2
A Wosk Candelilla 6.5
A Ozokeryt 3
A Ester behenylowy kwasu erukowego 2.5
A Mirystynian mirystyrylu 3
A Alkohol oleinowy 11
A Lanolina 8
A Polidecen 9.5
A Krzemian Ca-Al-B 2.5
B Olej rycynowy  do 100
C Barwniki 8
C Olej rycynowy + octan tokoferolu 11
D Mika 2
E Poliakrylan sodowy 7
E Olej rycynowy 7
E Octan tokoferolu 1
F Środek zapachowy 1

Sposób wytwarzania:

W reaktorze zmieszano składniki fazy A w temperaturze około 85 do 95°C. Utrzymując temperaturę na tym samym poziomie dodano składniki fazy B i wymieszano do jednorodności. Po dodaniu fazy C w temperaturze 80 do 85°C, kontynuując mieszanie w tej samej temperaturze dodano fazę D i przy utrzymywaniu tej temperatury mieszanie kontynuowano w ciągu 1 godziny. Przez zmieszanie poszczególnych składników fazy E wytworzono zawiesinę o lepkości od 7500 do 8500 cPs. Po wystarczającym zdyspergowaniu w temperaturze ≤ 50°C fazę E dodano do opisanej wyżej mieszaniny A do D również w temperaturze ≤ 50°C, a na koniec po krótkim mieszaniu w ciągu 1 minuty dodano fazę F. Gotową mieszaninę odlano w odpowiednie formy i schłodzono.


 

Autor opracowania: Sylwia Tracichleb
Źródło: Urząd Patentowy RP

 


 
wiecj
Edukacja dla nowoczesnej kosmetologii - szkolenia WSZKiPZ
Wyższa Szkoła Zawodowa Kosmetyki i Pielęgnacji Zdrowia
KOSMETOLOGIA: Podrażnienia skóry
Małgorzata Gawryszewska
wiecj
Innovia 2008 - Wszelkie Prawa Zastrzeżone
projekt i wykonanie: ibif.pl