Przedmiotem wynalazku jest sposób wytwarzania surowców i baz kosmetycznych zawierających w swoim składzie wybrane składniki czynne o zwiększonej zdolności przenikania przez warstwę rogową naskórka.
|
Uprawniony z patentu: |
POLITECHNIKA WARSZAWSKA |
|
Twórca(y) wynalazku: |
Krzysztof Kasiura,Warszawa,PL Małgorzata Gronwald,Warszawa,PL |
|
Pełnomocnik: |
Joanna Bocheńska |
|
Numer zgłoszenia: |
341125 |
|
Data zgłoszenia: |
30.06.2000 |
|
Data ogłoszenia: |
30.11.2006 |
|
Klasa: |
A61K 8/365 A61Q 19/08 |
Celem wynalazku było opracowanie metody pozwalającej na wytwarzanie surowców kosmetycznych zawierających wybrane substancje czynne stosowane w kosmetyce pielęgnacyjnej skóry zdolne do jonizacji w formie par jonowych z lipofilowym przeciwjonem o poprawionych własnościach wnikania w warstwę rogową naskórka. Wprowadzanie zdolnego do jonizacji składnika czynnego w postaci pary jonowej z lipofilowym przeciwjonem (schemat poniżej):
![]()
pozwala na wprowadzenie w skórę polarnej substancji w postaci nie zmienionej chemicznie.
Trudność stanowi ograniczenie substancji czynnych zdolnych do jonizacji, określenie warunków wnikania (zależnych od wartości pH) i dobór odpowiedniego, obojętnego biologicznie przeciwjonu.
Sposób wytwarzania surowców kosmetycznych według wynalazku, zawierających substancje czynne, takie jak alfa-hydroksykwasy, np. kwas glikolowy, kwas mlekowy, kwas jabłkowy, kwas winowy, kwas cytrynowy, aminokwasy np. alanina, glicyna, lizyna, prolina, hydroksyprolina, cysteina, peptydy np. glicylo-glicyna, hydrolizaty proteinowe oraz kwas askorbinowy, w formie par jonowych z biologicznie obojętnym lipofilowym przeciwjonem, takim jak: czwartorzędowe sole amoniowe np. halogenki monoalkilotrójmetylo amoniowe, halogenki dwualkilodwumetyloamoniowe, kwasy tłuszczowe np. kwas stearynowy, kwas palmitynowy, kwas erukowy, kwas linolowy, kwas oleinowy, lecytyna (fosfatydylocholina), charakteryzuje się tym, że wodny roztwór związku czynnego lub mieszaniny związków czynnych wytrząsa się z roztworem co najmniej jednej soli lipofilowego przeciwjonu w rozpuszczalniku organicznym np. chlorku metylenu, chloroformie, benzenie, toluenie lub w surowcu kosmetycznym np. alkoholu tłuszczowym, oleju roślinnym, estrach kwasów tłuszczowych z niskocząsteczkowymi alkoholami prostołańcuchowymi lub rozgałęzionymi, estrach kwasów tłuszczowych z alkoholami tłuszczowymi prostołańcuchowymi lub rozgałęzionymi, oleju parafinowym lub ich mieszaninie lub mieszaninie surowca kosmetycznego i rozpuszczalnika organicznego w stężeniu od 0,5 do 50%. Stosunek ilości użytego związku czynnego do ilości soli lipofilowego przeciwjonu wynosi od 0,1:1 do 50:1 (mol:mol). Mieszaninę wytrząsa się w temperaturze od 10 do 80°C przez okres od 5 minut do 4 godzin.
Po wytrząsaniu otrzymuje się gotową bazę kosmetyczną lub rozdziela się powstałą emulsję i faza organiczna stanowi gotowy surowiec kosmetyczny lub rozdziela się powstała emulsję, odparowuje rozpuszczalnik organiczny z fazy organicznej i pozostałość stanowi gotowy surowiec kosmetyczny.
Surowce i bazy kosmetyczne otrzymane w powyższy sposób zawierają związki czynne w formie umożliwiającej im penetrację w warstwę rogową naskórka. Surowce i bazy kosmetyczne tak otrzymane mogą być bez dalszego przerabiania i oczyszczania wprowadzane do fazy tłuszczowej kosmetyków pielęgnacyjnych.
Autor opracowania: Sylwia Tracichleb
Źródło: Urząd Patentowy RP




