W opinii SCCP (Scientific Committee on Consumer Products) stwierdza, iż olejek z drzewa herbacianego wykazuje właściwości uczulające. Uwrażliwienie skóry może być dodatkowo nasilone przez podrażnienia. Czysty olejek i jego określone receptury o stężeniach 5% i większych mogą prowadzić do podrażnień skóry i oczu.
Olejek z drzewa herbacianego (Tea Tree Oil) uzyskiwany jest poprzez destylację parową z Melaleuca alternifolia, Melaleuca linariifolia and Melaleuca dissitiflora.
Do głównych składników olejku z drzewa herbacianego należą: Terpinolene, 1,8-Cineole (eucalyptol), α-Terpinene, γ-Terpinene, p-Cymene, Terpinen-4-ol, α-Terpineol, Limonene, Sabinene, Aromadendrene, δ-Cadinene, Globulol, Viridiflorol, α-Pinene, Ledene (syn. viridiflorene).
Okazuje się, że zawartość olejku z drzewa herbacianego ulega zmianie w obecności tlenu atmosferycznego. Zmiany w zawartości zachodzą także w momencie, gdy olejek jest eksponowany na światło oraz wysokie temperatury. Wtedy ilość α-terpinene, γ-terpinene i terpinolene zmniejsza się, podczas gdy ilość p-cymene wzrasta 10-krotnie. Procesy utleniania prowadzą do powstania nadtlenków, endonatlenków, epoksydów i innych produktów (1,2,4-trihydroxymenthane), które uważa się za prawdopodobne źródło właściwości uczulających olejku. Konieczne jest także wzięcie pod uwagę faktu, że określone receptury prowadzą do obniżonej stabilności olejku i mogą zwiększać ryzyko wystąpienia uczulenia.
Ze względu na trudność w pomiarze i identyfikacji produktów degradacji oraz niewystarczającą dokumentację, stwierdzono, że określenie stężenia p-cymene jest obecnie lepszym wskaźnikiem stopnia utlenienia niż inne metody. Według dokumentacji przedstawionej przez Australian Tea Tree Oil Association możliwe jest bezpieczne przetwarzanie i przechowywanie olejku, przy jednoczesnej ocenie jego stabilność na podstawie zawartości p-cymene.
Olejek z drzewa herbacianego wykazuje właściwości uczulające. Uwrażliwienie skóry może być dodatkowo nasilone przez podrażnienia. Czysty olejek i jego określone receptury o stężeniach 5% i większych mogą prowadzić do podrażnień skóry i oczu. Dane z badań klinicznych wskazują, że ilość stosowanego obecnie olejku wywołuje alergię kontaktową.
Ponadto, zawartość methyl-eugenolu, który wskazano jako małoznaczący składnik olejku powinna być dokładniej określona. Zgodnie z opinią SCCNFP/0373/00, dotyczącą zawartości methyl-eugenolu w kompozycjach zapachowych, jego zawartość w końcowych produktach pozostających na skórze (leave-on products) nie powinna przekroczyć 0.0002% (2 ppm) a w produktach spłukiwanych (rinse-off products) - 0.001% (10 ppm).
Aplikacja zewnętrzna olejku może powodować przezskórną absorpcję niektórych jego składników, prowadząc do istotnej ekspozycji ogólnoustrojowej,(w szczególności w przypadku czystego olejku, lotionów do ciała, preparatów do stóp w formie proszku lub spayu).
Ze względu na niewystarczającą ilość badań dotyczących skórnej absorpcji, skala narażenia ogólnoustrojowego na ten olejek nie jest sprecyzowana. Możliwe jest jedynie dokonanie najbardziej pesymistycznej oceny NOAEL dla toksyczności ogólnoustrojowej i rozrodczej. Margines bezpieczeństwa nie został obliczony i niemożliwe jest określenie bezpieczeństwa olejku z drzewa herbacianego. Ponowna ocena bezpieczeństwa przez SCCP będzie możliwa w przypadku pojawienia się rzetelnych danych dotyczących absorpcji przezskórnej, uwzględniających odpowiednie stężenia i receptury kosmetyczne.

Zobacz pełną treść: Scientific Committee on Consumer Products SCCP: OPINION ON Tea tree oil
Oprac.: Sylwia Tracichleb
Źródło: http://ec.europa.eu





