menu


Tytuł: CHEMIA KOSMETYCZNA: Ekstrakty ziołowe w kosmetykach
Autor: Maria Sikorska

Ekstrakty ziołowe

Z surowców zielarskich można sporządzić maceraty (macerationes), napary (infusa), odwary (decocta), intrakty (intracta), nalewki (tincturae) i inne wyciągi w postaci płynnej (extracta fluida), gęstej (extracta spissa), suchej (extracta sicca).

Szczególną rolę w kosmetykach zyskują ekstrakty nazywane zamiennie wyciągami roślinnymi. Otrzymuje się je przez ekstrakcję (wytrawienie), która polega na wymywaniu za pomocą odpowiednio dobranych rozpuszczalników pożądanych substancji z surowca roślinnego. Otrzymane ekstrakty poddaje się destylacji w celu usunięcia w całości lub w części rozpuszczalnika dla uzyskania zamierzonej konsystencji. Konsystencja ekstraktu zależy od charakteru ekstrahowanych składników i ilości pozostawionego rozpuszczalnika. W zależności od stopnia zagęszczenia wyróżnia się ekstrakty o konsystencji płynnej (wyciągi płynne), półstałej (wyciągi gęste) i stałej (wyciągi suche).

Wyciągi płynne (Extracta fluida)

Wyciągi płynne są przetworami o płynnej konsystencji wytrawione przez perkolację rozdrobnionego surowca roślinnego bądź otrzymane przez rozpuszczenie wyciągu gęstego lub suchego. Wyciągi płynne przygotowuje się tak by z 1 części surowca otrzymać 1 część wyciągu.

Wyciągi gęste (Extracta spissa)

Wyciągi gęste są półstałymi, plastycznymi, ciemnymi wyciągami o zawartości wody do 30%. Otrzymuje się je przez całkowite lub częściowe odparowanie rozpuszczalnika użytego do ekstrakcji.

Wyciągi suche (extracta sicca)

Wyciągi suche to sypkie proszki o zawartości wody do 5%, otrzymane przez odparowanie rozpuszczalnika użytego do ekstrakcji. Najczęściej rozpuszczalnik usuwa się przez suszenie rozpyłowe lub destylację próżniową.

Metody ekstrakcji dzieli się na periodyczne (maceracja) i ciągłe (perkolacja, ekstrakcja w aparacie Soxleta) w zależności od sposobu podawania rozpuszczalnika. W periodycznych metodach rozpuszczalnik podaje się jednokrotnie na początku procesu lub w częściach, natomiast w ciągłych metodach ekstrakcji świeży rozpuszczalnik dopływa stale, bez przerwy do surowca.

Biologicznie czynne składniki ekstraktów używane w kosmetykach można podzielić na składniki hydrofilowe i lipolilowe. Do ekstrakcji hydrofilowych substancji biologicznie czynnych takich jak: flawonoidy, polifenole, heteropolisaharydy (śluzy), saponiny stosuje się takie rozpuszczalniki takie jak woda, wodne roztwory glikolu propylenowego, glicerolu, etanolu. Natomiast do ekstrakcji substancji lipofilowych takich jak: karotenoidy, fitosterole, seskwiterpenoidy (azulen), witamina E stosuje się rozpuszczalnik takie jak: oleje roślinne, mineralne i inne ciekłe lipidy np. mirystynian etylu , którym korzystnie ekstrahuje się m.in. kwiatostany rumianku, arniki, nagietka, mniszka lekarskiego.

W zależności od zastosowanego rozpuszczalnika do receptur kosmetycznych wprowadzane się ekstrakty alkoholowe, wodne lub olejowe. Każda z nich ma swoje zalety i wady. Ekstrakty alkoholowe są na ogół bardzo trwałe. Znajdują one jedynie zastosowanie w tych preparatach, w których etanol może być składnikiem receptury. Ekstrakty wodne w porównaniu z ekstraktami alkoholowymi są mało trwałe, szybko ulegają rozkładowi. Z tego powodu wymagają stosowania odpowiednich nośników i stabilizatorów. Przy tworzeniu receptur trzeba uwzględnić te dodatkowe składniki – stabilizatory i konserwanty – znajdujące się w ekstrakcie, ponieważ zawartość ich w kosmetyku jest ograniczona przez przepisy prawne. Natomiast ekstrakty olejowe zawierają niską zawartość substancji czynnych. Producenci zazwyczaj wzbogacają ekstrakty olejowe dodatkowymi substancjami czynnymi.

Kosmetyki zawierające ekstrakty ziołowe wzbudzają coraz większe zainteresowanie na rynku. Ekstrakty ziołowe znalazły zastosowanie prawie we wszystkich rodzajach kosmetyków i wyrobów toaletowych. Wchodzą w skład mleczek, toników, maseczek, kremów, mydeł, szamponów, odżywek do włosów, płynów o kąpieli i wielu innych kosmetyków (tab. 1.). Zazwyczaj stosowane są ekstrakty z roślin tradycyjnych, powszechnie znanych. Oprócz znanych od lat stosowanych surowców roślinnych na rynek wprowadza nowe surowce, które mają urzekać swoją egzotyczną nazwą. Spośród wielu roślin, z których otrzymuje się ekstrakty na uwagę zasługuje rumianek szczególnie często wykorzystywany w kosmetykach.

Tab. 1. Przegląd wybranych ziół stosowanych w kosmetykach

 

Lp.

 

Zioło

( nazwa łacińska)

 

Część rośliny poddana

ekstrakcji

 

Składniki

aktywne

 

Najczęstsze zastosowanie kosmetyczne

1

Arnika górska

Arnica montana

 

kwiaty

laktony seskwiterpenowe

Szampony przeciwłupieżowe, kremy nawilżające

2

Chaber bławatek Centaurea cyanus

 

kwiaty

antocyjany, laktony seskwiterpenowe

Produkty do włosów i kosmetyki plażowe

3

Cypsus

Cupressus sempervirens

 

 

owoce

pinen,

kamfen

i inne monoterpeny

Preparaty do nóg zmęczonych

4

Lipa szerokolistna

Tilia platyphyllos

 

kwiaty

 

śluzy,

związki fenolowe,

garbniki

Kosmetyki przeciwtrądzikowe

 i do włosów

5

Malwa

Malwa sylvestris

 

kwiaty,

liście

śluz,

antocyjany, garbniki, proantocyjanidyny

Kosmetyki do oczu , produkty do opalania

6

Miłorząb japoński

Gingo biloba

 

liście,

nasiona

flawonoidy,

laktony diterpenowe

Kosmetyki przeciwstarzeniowe i do cery tłustej

7

Nagietek lekarski Callendula officinalis

 

kwiaty

flawonoidy, saponiny, triterpeny, seskwiterpeny

Szampony przeciwłupieżowe, produkty plażowe

8

Rumianek pospolity Matricaria recutita

 

kwiaty

chamazulen, bisabolol, flawonoidy poliacetyleny

Produkty do pielęgnacji włosów, kosmetyki dla dzieci

9

Zielona herbata Camelia sinensis

 

liście

kofeina,

kwasy fenolowe, garbniki

Kosmetyki przeciwstarzeniowe i do pielęgnacji włosów

10

Żen – szeń

Panax ginseng

 

korzeń

saponiny triterpenowe, poliacetyleny

Produkty przeciwzmaszczkowe i stosowane do opalania

 

 

Literatura:
Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa, PWN, Warszawa, 2000.
W. S. Brud, R. Glinka, Technologia kosmetyków, MA Oficyna Wydawnicza, Łódz, 2001.
J, Jambor, Uprawa ziół i przetwórstwo zielarskie w Polsce – stan obecny i   perspektywy rozwoju, Herba Polonica, 53(2), 23, (2007).
S. Kohlmünzen, Farmakognozja, PZWL, Warszawa, 2000.
Farmakopea Polska VI, PZWL, Warszawa, 2002.
Farmakopea Polska T1, PZWL, Warszawa, 2006
H. Strzelecka, J. Kamińska, J. Kowalska i wsp., Chemiczne metody badań roślinnych surowców leczniczych, PZWL, Warszawa, 1970.
A. Ożarowski, Ziołolecznictwo, PZWL, Warszawa, 1980.
A. Jabłoński-Trypuć, Surowce kosmetyczne i ich składniki. T1, Część teoretyczna do ćwiczeń laboratoryjnych, 2007 
B. van Wyk, M. Wink, Medicinal Plant of the World, Briza Publications, 2004.
A. Oborska, J. Arct, M. Mojski, Kosmetyczne zastosowanie flawonoidów – aspekty praktyczne, Wiadomości PTK, 4(¾), 21 – 25, (2001).


O autorze:

Maria Sikorska - Kosmetolog – absolwentka  Wyższej Szkoły Zawodowej Kosmetyki i Pielęgnacji Zdrowia w Warszawie - specjalizacja: Produkty Kosmetyczne. Obecnie studentka IV roku kosmetologii na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Interesuje się tematyką związaną z rynkiem surowców kosmetycznych. Zajmuje się badaniem czynników wpływających na zmienność składu ekstraktów roślinnych. W Innovii redaguje działu: surowce kosmetyczne.


 
wiecj
Edukacja dla nowoczesnej kosmetologii - szkolenia WSZKiPZ
Wyższa Szkoła Zawodowa Kosmetyki i Pielęgnacji Zdrowia
KOSMETOLOGIA: Podrażnienia skóry
Małgorzata Gawryszewska
wiecj
Innovia 2008 - Wszelkie Prawa Zastrzeżone
projekt i wykonanie: ibif.pl