menu

Parabeny są bezpieczne - stanowisko PZPK
09.02.2010

Polski Związek Przemysłu Kosmetycznego przedstawia stanowisko przemysłu kosmetycznego w kontrowersyjnej sprawie dotyczącej stosowania parabenów.. Szerokie wykorzystanie parabenów w kosmetykach wynika z faktu, że są to związki bardzo skuteczne pod względem ochrony kosmetyku przed mikroorganizmami.

Zgodnie z aktualną wiedzą działanie pro-estrogenne parabenów jest 10 000 razy słabsze, niż najbardziej aktywnych tzw. fitoestrogenów i 100 000 razy słabsze, niż działanie estradiolu, estrogenu obecnego w organizmie człowieka. W chwili obecnej większość środowisk naukowych jest zgodna, że nie jest możliwy jakikolwiek wpływ parabenów na gospodarkę hormonalną człowieka.

Komitet Naukowy ds. Produktów Konsumenckich przy Komisji Europejskiej uznał, że stosowanie w kosmetykach metyloparabenu (INCI: Methylparaben) oraz etyloparabenu (INCI: Ethylparaben) jest bezpieczne.

Dodatkowym badaniom poddano również pozostałe parabeny: propyloparaben (INCI: Propylparaben) i butyloparaben (INCI: Butylparaben), w których potwierdzono bezpieczeństwo stosowania  propylo- i butyloparabenu.

 

Więcej informacji: Polski Związek Przemysłu Kosmetycznego (PZPK)

 
wiecj
Edukacja dla nowoczesnej kosmetologii - szkolenia WSZKiPZ
Wyższa Szkoła Zawodowa Kosmetyki i Pielęgnacji Zdrowia
KOSMETOLOGIA: Podrażnienia skóry
Małgorzata Gawryszewska
wiecj
Innovia 2008 - Wszelkie Prawa Zastrzeżone
projekt i wykonanie: ibif.pl