menu

Nowa, tańsza metoda syntezy estrów woskowych na bazie oleju palmowego
04.03.2009

Głównym źródłem estrów woskowych dla przemysłu kosmetycznego jest obecnie olejek jojoba. Jednak jego zastosowanie na dużą skalę jest ograniczone wysokim kosztem i dostępnością surowca. Nowo opracowana metoda syntezy pozwala na pozyskanie estrów woskowych ze znacznie tańszego źródła - oleju palmowego.

Estry wosków znajdują szerokie zastosowanie jako emolienty w produktach do pielęgnacji. Stanowią one wartościowe i jednocześnie bardzo kosztowne produkty. Dlatego też istnieje duże zapotrzebowanie na tańszą metodę ich pozyskiwania. Wyniki ostatnich badań naukowych wydają się być krokiem w kierunku znacznie tańszej metody otrzymywania estrów woskowych.

Owoc drzewa palmowego jest źródłem dwóch rodzajów oleju, o odrębnym składzie i właściwościach. Pierwszym jest olej palmowy, otrzymywany z miąższu zewnętrznej części owocu. Olej ten składa się głównie z glicerydów kwasów tłuszczowych o łańcuchach długości 16 i 18 atomów węgla. Natomiast drugi olej uzyskuje się z ziaren owocu i zawiera on zazwyczaj glicerydy 12-węglowych kwasów tłuszczowych.

Naukowcy postanowili przeprowadzić syntezę estrów alkoholu oleinowego oraz kwasów tłuszczowych, pochodzących z różnych frakcji olejów palmowych i poddać ocenie produkty reakcji. Jako katalizator reakcji zastosowano lipazę (Lipozyme RM IM), a rozpuszczalnik stanowił heksan (schemat reakcji - Ryc.1). Reakcja prowadzona była pod stałym mieszaniem przez 5 godzin w temperaturze 50oC. Po zakończeniu reakcji oddzielono enzym oraz usunięto heksan.

Ryc.1 Ogólny schemat reakcji syntezy estrów woskowych na bazie oleju palmowego i alkoholu oleinowego. R* = R1, R2 lub R3.

W efekcie otrzymano stosunkowo wysoką wydajność syntezy, która dla każdej frakcji oleju wyniosła powyżej 80%. Skład produktu końcowego sprawdzono za pomocą chromatografii gazowej i przeprowadzając dodatkowo dokładną analizę fizykochemiczną produktów.

Oznaczono m.in. liczby jodowe otrzymanych mieszanin, które okazały się być wyższe niż w przypadku oleju palmowego i olejku Jojoba. Wynik ten wskazuje na wysokie powinowactwo do warstwy rogowej naskórka. Kolejną zaletą produktu jest niska liczba kwasowa oraz niskie napięcie powierzchniowe. Potwierdzono także stabilność termiczną produktu, brak działania drażniącego i pozytywny wpływ na poziom nawilżenia skóry.

Podsumowując, uzyskane wyniki świadczą, iż estry woskowe otrzymane z oleju palmowego mogą być z powodzeniem zastosowane w kosmetykach. Opisana metoda syntezy jest stosunkowo prosta, a koszt wyjściowego surowca niski.

 

Oprac.: Jacek Wabik

Źródło: P.S. Keng, M. Basri, M.R.S. Zakaria, M.B. Abdul Rahman, A.B. Ariff , R.N.Z. Abdul Rahman, A.B. Salleh. Newly synthesized palm esters for cosmetics industry. Industrial crops and products 29 (2009) 37-44. 

Zobacz także:

ARTYKUŁY:

CHEMIA KOSMETYCZNA: Emolienty – “zwykłe” czy “egzotyczne”?

 
wiecj
Edukacja dla nowoczesnej kosmetologii - szkolenia WSZKiPZ
Wyższa Szkoła Zawodowa Kosmetyki i Pielęgnacji Zdrowia
KOSMETOLOGIA: Podrażnienia skóry
Małgorzata Gawryszewska
wiecj
Innovia 2008 - Wszelkie Prawa Zastrzeżone
projekt i wykonanie: ibif.pl